" علی پژوهشگر (زادهٔ ۲۳ مرداد ۱۳۵۶ در مشهد) موسیقیدان، نوازندهٔ عود و آهنگساز ایرانی است. "
علی پژوهشگر در ۲۳ مرداد ۱۳۵۶ در مشهد و در خانوادهای اهل آواز و موسیقی متولد و در تهران بزرگ شد.پدرش که سنتور و «تنبک» مینواخت از دوران کودکی نواختن تنبک را به وی آموخت. به لطف مادرش، همیشه شنونده و مشوقی برای تک مضرابهایش وجود داشت. مادربزرگ او با زمزمهی ترانههای خراسانی فراوانی که از محفلهای ادبی منزل پدر خود به یاد داشت همراهیاش میکرد و کودکیاش با ساز و نواهای گوشنواز خراسان درآمیخته شد.
از جمله آثاری که علی پژوهشگر در آنها حضور داشتهاست به موارد زیر میتوان اشاره نمود:
انتشار آلبوم موسیقی «دورهگرد» از گروه نریمان (نوازندگی و آهنگسازی همراه با «پاشا هنجنی») ۱۳۸۹
انتشار آلبوم موسیقی «چهل و دو قطعه برای عود (مجموعه اول: شور زندگی، مجموعه دوم: زخمه ریزان)» (تنطیم و نوازندگی عود) آهنگساز: منصور نریمان ۱۳۹۱
انتشار آلبوم موسیقی «فانتزی برای تمبک و ارکستر ایرانی» (آهنگسازی) ۱۳۹۵
انتشار آلبوم موسیقی «مثنوی صبا» (تنظیم ۲۱ قطعه از آثار «ابوالحسن صبا» برای بربت) ۱۳۹۶
انتشار آلبوم موسیقی «صورتگر» (آهنگسازی و نوازندگی) به خوانندگی «سالار عقیلی» با روایت «امین تارخ» ۱۳۹۷
نوازندگی در گروه موسیقی «نوآیین» و اجرای کنسرت «ارغوان» به آهنگسازی «سورنا صفاتی» و خوانندگی «مژگان شجریان» تور آمریکا و کانادا ۱۳۹۷
نوازندگی در آلبوم موسیقی «خانه بوی گل گرفت» به آهنگسازی «حسین پرنیا» و خوانندگی «ایرج بسطامی» ۱۳۷۲
نوازندگی در آلبوم موسیقی «ای عاشقان» به آهنگسازی «فؤاد حجازی» و خوانندگی «علیرضا عصار» ۱۳۸۱
نوازندگی در آلبوم موسیقی «زرد، سرخ، ارغوانی» به آهنگسازی «امیرحسین سام» و خوانندگی «اشکان کمانگری» ۱۳۸۵
نوازندگی در آلبوم موسیقی «چتر عشق» به آهنگسازی و خوانندگی «انوش جهانشاهی» ۱۳۸۶
نوازندگی و آهنگسازی در آلبوم موسیقی «مِی گُلی» به خوانندگی «علیرضا مرعشی» ۱۳۸۸
نوازندگی در آلبوم موسیقی «مهتاب در باغ» به آهنگسازی «سامان احتشامی»
نوازندگی در آلبوم موسیقی «شرح پریشانی» به آهنگسازی «میدیا فرج نژاد» و خوانندگی «حجت اشرف زاده» ۱۳۸۹
نوازندگی در کنسرت و آلبوم[۲۶] گروه موسیقی «سیمرغ» به آهنگسازی «حمید متبسم» به رهبری «محمدرضا درویشی» و خوانندگی «همایون شجریان» ۱۳۸۹
نوازندگی، آهنگسازی و تنظیم در آلبوم موسیقی «ملکا» به همراه «پاشا هنجنی» به خوانندگی «پیام عزیزی»
نوازندگی و تنظیم در آلبوم موسیقی «پیام عاشقان» به خوانندگی «پیام عزیزی»
نوازندگی در آلبوم موسیقی «ضامن آهو» به خوانندگی «حمیدرضا گلشن» ۱۳۹۰
نوازندگی در آلبوم موسیقی «گاهی سه گاهی» به آهنگسازی «پویا سرایی» و خوانندگی «محمد معتمدی» ۱۳۹۱
نوازندگی در آلبوم موسیقی «خواب خورشید» به آهنگسازی «میدیا فرج نژاد»
نوازندگی در آلبوم موسیقی «زرتشت» به آهنگسازی «سینا وجدانی"
نوازندگی در آلبوم موسیقی «بیبرگی» به آهنگسازی «پویا سرایی» و خوانندگی «امیر محمد تفتی» ۱۳۹۳
نوازندگی در آلبوم موسیقی «همه این روزها» به آهنگسازی «کارن همایونفر» ۱۳۹۵
نوازندگی در آلبوم موسیقی «بادیگارد» به آهنگسازی «کارن همایونفر» ۱۳۹۵
نوازندگی در آلبوم موسیقی «بیدل» به آهنگسازی «علی ربانیفر» و خوانندگی «حمید خزائی» ۱۳۹۵
نوازندگی در آلبوم موسیقی «کهن نوای نو» به آهنگسازی «علیرضا مظفریان» و خوانندگی «حسین علیشاپور» ۱۳۹۵
نوازندگی در آلبوم موسیقی «ستاره خورشید» به آهنگسازی «ابوالفضل صادقی نژاد» ۱۳۹۶
نوازندگی در آلبوم موسیقی «دوست دارم خندههایت را» به آهنگسازی «ابوالفضل صادقینژاد» با شعر و صدای «سهیل محمودی» ۱۳۹۶
برنده جایزه «نوازنده برتر بربت» از جشنواره موسیقی فجر در سال ۱۳۷۴
آهنگساز برتر در جشنواره تولیدات صدا و سیما برای قطعه «همدم آه»
وی با گروه تخصصی تدوین اولین کتاب «ردیف موسیقی ایرانی برای عود» و گردآوری و اجرای قطعات کتاب «چهل و دو قطعه برای عود» به تالیف استاد منصور نریمان همکاری کرده و ادیت و تدوین نسخه صوتی ردیف موسیقی ایرانی برای عود بر عهده او بوده است.
به منظور آموزش هر چه بهتر علاقهمندان موسیقی، در سال ۱۳۸۵ «آموزشگاه موسیقی نریمان» را تاسیس نمود که در آن اساتید هنرستان موسیقی و دانشگاه هنر و نوازندگان ارکستر موسیقی ملی و ارکستر سمفونیک تهران به همکاری مشغول هستند. اکنون مهربد یوسفی یکی از شاگردان برتر علی پژوهشگر مدیریت آموزشگاه را بر عهده دارد. همچنین بیش از ده سال در آموزشگاه موسیقی زریاب به تدریس خصوصی ساز عود مشغول بوده است.
علی پژوهشگر به مدت ۷ سال در هنرستان موسیقی ملی به آموزش هنرجویان پرداخت و همزمان عضو شورای فنی هنرستان نیز بود. علاوه بر تدریس در هنرستان، در دانشکده عالی موسیقی نیز کلاس برگزار نموده است. همچنین نزدیک به ۱۵ سال در برگزاری کلاسهای استاد نریمان دستیار ایشان بود و تمامی شاگردان این دوران به طور مشترک نزد استاد نریمان و علی پژوهشگر ساز را فرا گرفتهاند.
در دوران تحصیل در دانشگاه در کلاسهای خصوصی آهنگسازی شرکت کرد و در ارکسترهای تلویزیون و وزارت ارشاد نیز به نوازندگی مشغول بود. در سال ۱۳۷۷ همزمان با تاسیس ارکستر ملی ایران،به همت و رهبری استاد فرهاد فخرالدینی به عضویت آن درآمد که این همکاری تا سال ۱۳۸۸ ادامه داشت و در قالب این ارکستر با هنرمندانی چون رشید بهبودف، رامیز قلیاف، محمدرضا شجریان، سالار عقیلی، علیرضا قربانی، محمد معتمدی، فاضل جمشیدی، شورانگیز ظهیرالدینی، حوروش خلیلی و رشید وطندوست همکاری نمود.
از سال ۱۳۸۷ با گروه موسیقی مستان و همای،شروع به همکاری کرد که حاصل این همکاری اجراهای متعدد در اروپا، آمریکا و کانادا و چندین اجرا در تالار کنسرت والت دیزنی شهر لوس آنجلس و تالار کنسرت استراتمور مریلند بوده است.
در سال ۱۳۸۴ گروه موسیقی «نریمان» را تشکیل داد و سرپرستی آن را به عهده گرفت و تاکنون اجراهای موفقی با این گروه داشته است که اولین اجرای صحنهای گروه، اجرا در ارگ بم به دعوت سازمان یونسکو برای یادبود جانباختهگان زلزله بم و با همراهی آواز محمد معتمدی بوده است.
در طول سالهای فعالیت در حوزه موسیقی با آهنگسازان و اساتید بهنام موسیقی ایران چون فرهاد فخرالدینی، فریدون شهبازیان، کامبیز روشنروان، مجید انتظامی، آرمان موسیپور و کارن همایونفر و همچنین در اجرای بیش از پنجاه اثر صوتی و موسیقی فیلم همکاری داشته است. همچنین در گروههای مختلف موسیقی عضویت و همکاری داشته که گروههای موسیقی «صبا»،«جوان»، «منظمی»، «دالاهو»، «مستان»، «داوود آزاد»و «سیمرغ», از این جمله هستند.
علی پژوهشگر در کنسرتهای مستقل و فستیوالهای معتبر موسیقی در کشورهای چین، امارات متحده عربی، پاکستان، هندوستان، اتریش، اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، کانادا و آمریکا و در سالنهای معتبر جهان به اجرای موسیقی پرداخته است.
در سال ۱۳۸۰ با گلناز جمشیدی که او نیز فارغالتحصیل هنرستان موسیقی و دانشگاه هنر در رشته نوازندگی سنتور است، ازدواج نمود و ثمره ازدواج وی یک پسر به نام آریا است.
از ۱۳ سالگی وارد هنرستان موسیقی ملی شد و از همان ابتدا ساز بربت را انتخاب نمود و تنها هنرجوی این ساز در آن سالها بود. ابتدا زیر نظر استاد «حسن منوچهری» و سپس استاد «محمد فیروزی» نواختن عود را آغاز نمود و سپس به محضر استاد «منصور نریمان»، پدر عود ایران راه یافت و شیوه بربطنوازی، ردیف موسیقی و رموز بداههنوازی در موسیقی را فرا گرفت. در طی دوران تحصیل موسیقی از محضر اساتیدی چون «منصور نریمان»، «فرهاد فخرالدینی»، «داریوش صفوت»، «شریف لطفی»، «حسین علیزاده»، «کامبیز روشنروان»، «حسین دهلوی»، «مصطفی کمال پورتراب»، «درویش رضا منظمی»، «محمدرضا درویشی»، «ساسان فاطمی»، «هومان اسعدی» و «حمیدرضا اردلان» بهره برد. از سال ۱۳۷۱ به کلاسهای خصوصی استاد نریمان راه یافت و تا سال ۱۳۸۰ از محضر ایشان بهره برد.
او پس از پایان تحصیل در هنرستان موسیقی ملی، در سال ۱۳۷۵ به دورهی کارشناسی موسیقی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد راه یافت و این دوره را با ارائه پایاننامه «جایگاه عود و مُدگردی در موسیقی ایران» به اتمام رساند که ابتدا به تاریخ این ساز کهن در فرهنگ ایرانی اشاره میکند و سپس به چگونگی اجرای دستگاههای موسیقی ایرانی با ساز عود میپردازد. وی تحصیلات عالی موسیقی را با دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته نوازندگی از دانشگاه هنر تهران پی گرفت. پایاننامهی او با عنوان «طریق انگشتگذاری در ساز عود» (به راهنمایی استاد نریمان و مشاوره دکتر حمیدرضا اردلان) شامل بررسی ارتباط دستانها (پوزیسیون) در ساز بربت به همراه ارائه تمرینهای پیشرفته برای این ساز است.